Gurkmeja – superkryddan för hälsa

Vi använder gurkmeja i vår marinad.

Gurkmeja är en superkrydda och en av de nyttigaste kryddor som finns.
Det beror på innehållet av färgämnet curcumi, som innehåller höga halter av antioxidanter och inflammationshämmande ämnen.
"Det finns många olika antioxidanter men bara några få är ordentligt utredda så att man kan säga att de har effekt. Curcumin är väl utrett", säger Stig Bengmark, professor emeritus som forskar på matens betydelse för hälsan.
Gurkmeja anses ha god inverkan mot:
Alzheimers
Diabetes
Hjärt-kärlsjukdom
Åderförkalkning
Matsmältningsproblem
Inflammationer
Inflammatoriska sjukdomar som reumatism (RA)
Förhöjda blodsocker- och kolesterolnivåerna
Vissa cancersjukdomar
Leversjukdomar
Infektioner
Hudproblem
Övervikt.

Gurkmeja är en viktig del i kryddblandningen curry med ursprung i Asien och som fanns på svenska adelns bord under 1600-talet.
Den ingår i växtfamiljen ingefärsväxter.

Rötterna och stammen torkas och mals till krydda. Gurkmeja används mycket i det indiska köket och i flera asiatiska länder.

Gurkmejas superämnen:

Antioxidanter: Har mycket höga halter av antioxidanter, få växter har högre halter.
Det hjälper kroppen att skydda sig mot fria radikaler som kan skada cellerna och orsaka sjukdomar.

Curcumin: Innehåller färgämnet curcumin som motverkar inflammation. Curcumin hindrar cellerna från att utsöndra molekyler som kan skapa inflammationer.
Det hämmar också COX2 och Her gener, det är gener som skapar inflammationsproteiner.

Källor
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4350414
http://www.vitaminbutiken.se/gurkmeja-turmeric-curcumin-extrakt-kosttillskott-tabletter.html
http://www.dietguiden.com/gurkmeja.php
http://cancer.ifokus.se/discussions/4d71455eb9cb46224405a3eb-gurkmeja-en-mirakelkrydda
http://www.expressen.se/halsa/1.308682/gurkmeja-skyddar-mot-cancer-och-alzheimer
http://www.ortapoteket.se/product.asp?product=907 och Wikipedia